EXCLUSIV | Israelul, în fața celui de-al doilea armistițiu? Cum se joacă Hamas cu mintea și sufletul oamenilor. Maximillian Katz: „Plăcere diabolică”

EXCLUSIV | Israelul, în fața celui de-al doilea armistițiu? Cum se joacă Hamas cu mintea și sufletul oamenilor. Maximillian Katz: Plăcere diabolică
Publicat: 21/12/2023, 09:00
Actualizat: 21/12/2023, 12:38

Maximillian Katz – directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, dar și vicepreședintele Asociației Sioniste din România – a vorbit – într-un interviu acordat Gândul, despre posbililitatea unui nou armistițiu cu Hamasul, propus de Israel, pentru care eliberarea ostaticilor este ținta prioritară. Interlocutorul Gândul susține însă că negocierile care se poartă acum pot exploda, pot fi destabilizate sau pot înceta, în condițiile în care teroriștii Hamas continuă să-și bată joc de ostatici, dar și de negocierile în sine. 

La două luni de când gruparea teroristă a comis pe 7 octombrie – în acea „sâmbătă neagră” – acte de-o violență abjectă, un adevărat masacru împotriva israelienilor și după bombardamente și operațiuni militare ale armatei israeliene în Fâșia Gaza apar informații despre negocieri intense care ar putea duce la o nouă încetare a focului în Gaza.

Reamintim că aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza.

În primul armistițiul de șapte zile, ostaticii au fost eliberați, în grupuri mici, aproximativ o sută, astfel că, 129 sunt în continuare ținuți în captivitate de teroriștii Hamas.

Israelul insistă să fie eliberați femeile și copiii care au probleme de sănătate

Israelul este pregătit pentru o altă pauză a ofensivei sale din Fâșia Gaza, a anunțat președintele țării. Acesta spune că noul armistițiu va fi folosit pentru intrarea de ajutoare umanitare și pentru eliberarea altor ostatici, însă nu a estimat când ar putea avea loc această încetare a focului.

Ar fi un al doilea armistiție după cel de șapte zile care ar permite eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, dar și accesul ajutoarelor umanitare în Gaza.

În acest timp, liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit, miercuri, la Cairo, pentru discuţii despre situaţia din Fâşia Gaza, au spus reprezentanţi ai Hamas, în contextul în care sporesc semnalele în favoarea unei încetări a focului în enclava palestiniană.

„Ideea unui nou armistițiu este una fiabilă și foarte importantă”

Maximillian Katz mărturisește că eliberarea și scoaterea din Gaza a cât mai multor ostatici sunt esențiale pentru Israel.

Tocmai de aceea, punctează că această nouă pauză umanitară, despre care se tot vorbește, se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, explicând ce anume înseamnă acest lucru.

„De fapt, lucrurile se canalizezează în primul rând în această direcție și nu mai puțin important decât reducerea la tăcere a organizației Hamas. Așa că, eu cred că acest lucru se va întâmpla, mai târziu sau mai devreme. Când spun mai devreme, este vorba de ore și zile.

În primul rând, nimic nu se întinde (n.r. – războiul cu Hamas), pentru că, de la început – a fost clar că ceea ce se întâmplă acolo nu va fi o operațiune militară de o săptămână, două –  așa cum au fost restul operațiunilor militare din trecut și un război. În momentul în care Israelul a declarat în mod oficial război, starea de război, era clar că acest lucru va lua luni de zile cel puțin.

Așa că, în acest caz, cele două luni care au trecut, din punct de vedere al Israelului, este un timp extrem de redus și de condensat,  pentru a ajunge la ținta acestui război și anume cea de a reduce la tăcere această organizație teroristă. Trebuie să luăm cont că mai sunt alte 5-6 organizații mai micuțe, dar la fel de criminale ca și Hamasul și care, de fapt, și ele au participat la tot ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie.”

„Cinismul acestor teroriști de la Hamas, care continuă să-și bată joc de ostatici, oameni în vârstă”

Interlocutorul Gândul a recunoscut însă că pentru Israel și pentru israelieni, în ciuda presiunilor care se fac dinspre SUA, acest război va continua și după această încetare a focului, dorită de Israel, pentru ca alte persoane, ținute prizoniere de Hamas, să poată fi eliberate.

„Așadar, eu, dar și alți oameni cu care vorbesc pe acest subiect, credem că acest război va continua și după această încetare a focului. Pentru că, nu este un armistițiu și este pur și simplu o pauză a focului, așa cum s-a întâmplat și înainte, așa că nimeni nu trebuie să se aștepte că acest război se va termina cu această pauză a focului.

Nu știu dacă ați văzut, dar acum două zile, Hamasul a dat publicității un clip video cu trei ostatici israelieni, trei bărbați în vârstă – asta însemnând peste 70, aproape de 80 de ani – care au fost puși în fața camerei de luat vederi și au adresat un mesaj patetic Guvernului și autorităților israeliene de a fi scoși, eliberați etc.

Un mesaj care era foarte clar de cine a fost compus și impus. Dar, acest clip a scos, de fapt, în evidență cinismul acestor teroriști de la Hamas, care continuă să-și bată joc de ostatici, oameni în vârstă, oameni care nu ar putea să țină în mână o armă, oameni care nu ar putea să facă rău. Așa cum știm, 20 de ostatici pe care ei i-au luat vii din Israel au fost uciși în timpul captivității lor.”

Vicepreședintele Asociației Sioniste din România a mai mărturisit această rundă de negocieri a fost cerută la inițiativa Israelului, iar acest lucru – potrivit mentalităților și modului de gândire al teroriștilor Hamas – pune Israelul, cumva, într-o poziție inferioară.

„Marți  a fost dat publicității, de data aceasta de Jihadul Islamic, un alt clip cu alți doi oameni în vârstă. Cred că aceste organizații sunt mână-n mână și jonglează tot ceea ce se întâmplă acolo pe această temă. De ce evidențiez acest lucru? -Pentru că negocierile care se poartă acum pot exploda sau pot înceta, numai dacă acești oameni continuă să-și bată joc de acești ostatici și de negocierile în sine. Au o plăcere diabolică de a se juca cu aceste lucruri, cu mintea și cu sufletele oamenilor. Această rundă de negocieri a fost inițiativa Israelului și asta pune Israelul, cumva, într-o poziție inferioară.

Din punct de vedere al Hamasului, ei gândesc, «ia  uite-i pe ăștia, vin acum la noi în genunchi, să ne roage să dăm drumul ostaticilor.«» Israelul a făcut acest lucru și sub presiunea imensă a SUA – una total incorectă – pentru că ea generează victime în rândul soldaților israelieni. De ce se întâmplă acest lucru? – Pentru că, atâta timp cât Israelul a acționat conform strategiilor și tacticilor pe care le-a stabilit în octombrie, soldații de infanterie și trupele speciale intrau în zonele care, mai întâi, erau pregătite pentru această incursiune.

A pregăti înseamnă a bombarda țintele și infrastructura Hamasului și a organizațiilor teroriste, a scoate de acolo cât mai mulți oameni, așa-zișii civili, și după aceea intrau soldații. Acum este invers, nu se mai fac aceste pregătiri tactice, soldații fiind obligați să intre și să conducă lupte față-n față de la un apartament la altul și de la o cameră la alta.

În această situație, vedem că în fiecare zi sunt mulți, mulți soldați care cad. Ăsta este prețul, Israelul a știut și este pregătit, dar doare enorm. Israelul face asta la presiunea SUA și a președintelui Biden care înțelege totuși că Israelul nu va opri acest război și cu cât va fi presat mai mult, cu atât războiul ăsta va continua mai mult”, mărturisește Maximillian Katz.

„Față de războiul în sine, față de lupta din Gaza, această unitate de opinii continuă”

Directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susține că unitatea israeliană nu a dispărut în acest două luni de la masacrul Hamas din 7 octombrie, recunoscând însă că încep să apară disensiuni pe scena politică a Israelului.

„Există această unitate care nu a dispărut și toate secțiunile, clasele sau grupele sociale din Israel sunt de acord că acest război trebuie să continue. În același timp, din păcate, intervin niște disensiuni pe linie politică și asta din cauza faptului că anumite elemente pun politica mai presus decât acest război și decât necesitatea de a ajunge la un rezultat cât mai rapid și cât mai ferm în acest război. Dar față de războiul în sine, față de lupta din Gaza, această unitate de opinii continuă”, conchide Maximillian Katz.

Qatarul, mediator pentru o nouă pauză umanitară

O propunere pe care Israelul a făcut-o către Hamas prin intermediul Qatarului, care este mediator, presupune ca luptele să fie întrerupte timp de o săptămână pentru a permite eliberarea ostaticilor, a declarat o altă sursă familiarizată cu discuţiile.

De asemenea, un oficial israelian a declarat pentru CNN că o încetare temporară a focului ca parte a acordului ar putea dura o săptămână sau chiar două săptămâni.

„Vom continua până când Hamas va fi distrus”

Premierul Benjamin Netanyahu a spus, miercuri, că oricine crede că Israelul va opri războiul este „rupt de realitate”, scrie The Times of Israel.

„Continuăm războiul până la capăt. Vom continua până când Hamas va fi distrus. Până la victorie, până când toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi îndeplinite: distrugerea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza.

Oricine crede că ne vom opri este rupt de realitate… Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, se confruntă cu moartea. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a susținut Netanyahu.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
De ce ar trebui să folosim și iarna aerul condiționat în mașină. Majoritatea șoferilor nu...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Scandal în familia Betty–Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Un român a fost găsit fără suflare într-un microbuz, în Germania. Ce spun autoritățile în...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special...
Val de vești proaste de la ANM. O serie de fenomene extreme
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!